fredag 14 april 2023

Europaresa 2023. Del. 12.

 8/4

Vandrat in till Zumaia. Besökt "lilla" playan där B-M kunde ta ett bad. Käkat lunch och sett oss om i gamla stadsdelen. Fick tag i churros på ett av torgen. Smakade bra tillsammans med kaffe. Klistrat på Angle Morts (döda vinkeln) dekaler som är ett måste i Frankrike. Gäller fordon över 3,5 ton. Ska sita en på varje sida och en bak på husbilen. Ett påfund som Frankrike är ensamma om i EU!

Dekal som varnar för döda vinkeln på ett fordon

9/4
Lämnade Zumaia och körde A8 förbi San Sebastian. Siktade på en husbilsplats i Mimizan, men den var fullbelagd. Tog en plats i Pontenx-les-Forges. Underbart läge. Gott om plats. Verkar nästan nygjort. Större delen av dagens etapp var på betalväg (Spanien+Frankrike). För det har vi betalat 305 SEK. Körd total sträcka 194 km. 

Bilder från ställplatsen i Pontenx-les-Forges



Intill fanns en cykel/löp och vandringsväg på en f.d.banvall

10/4
Lämnade Pontenx 10.15. Vi har valt bort betalvägar. Vi har ca 25 mil framför oss till nålet i Saint d'Angély och en Camping-Car Park som ska finnas där. Lite felnavigeringar, avstängda vägar omvägar och smala vägar gör att vi är framme efter 5 tim. Ännu en fin plats!

Dagens etapp

Vägen omges av vackra rapsfält


11/4
Lämnade Saint Jean d'Angely och siktar på en Camping-Car Park i Saumur. Uppdelad i två etapper. Först till Trélasé och sedan till Saumur. Totalt 24 mil. Sista 40 km längs Loire floden. Vi har plockat 
gullvivor under vägen samt återigen njutit av de stora rapsfälten. Handlat på en LIDL affär som kommit  på den smarta ideen att sätta höjdbegränsningar på 2 m till parkeringen, så vi fick vackert parkera på vägen utanför!
Nyplockade gullvivor

12/4
Vandrat till centrum av Saumur. Köpte biljetter till Slottet Saumur och gick runt där. Käkade en god lunch på Creperie St Pierre. Gick runt lite i centrum och fick ta skydd under en markis för en häftig regnskur som drog över oss! Hittade en butik där vi kunde köpa en present till vår vänner i Holland som vi ska besöka om några dar. Fyllt på vatten i bilen och duschat. (Inte första gången! vi brukar faktiskt nyttja campingarnas duschar, men här fanns det ingen.

Slottet i Saumur

Lite bilder av hus i Saumur

Korsvirkeshus


Innergåden på slottet

Utsikt mot stan

En rejält stor öppen spis för att värma upp lokalerna

Modell av slottet

Lunch på Creperie St Pierre. 
Förrätt 1

Förrätt 2

Huvudrätt 1

Huvudrätt 2
Allt smakade bra sen får ni själva gissa ingredienser!

Bron över Loire vid Saumur
 
13/4
Började med att köra längs Loire mot Tours. Sedan norrut och så småningom, efter att besökt diverse småvägar, smala och krokiga, kom vi tillAilly-sur-Noye där det finns en Camping-Car Park. Tyvärr var den full, så vi fick leta upp en annan parkering. Fortfarande i samma stad. Framme vid 19.30-tiden. Lång dag! Fina rapsfält, mycket vitsippor och gullvivor. Sånt man får uppleva när man lämnar motorvägarna!
Dagens rutt

14/3
Kom iväg kl. 10. Framför låg 24 mil att köra. En blandning av betalvägar och små smala vägar över "åkrarna"! Det hela tog förstås lite tid men vi hann med att äta korv och pommes när vi passerade ett område som var inriktat på just pommes och andra grillade produkter. Vår meny serverades med det största lass pommes jag sett! Efter ca 6 timmar var vi framme vid målet i Sas van Gent där vi står uppställda på en liten halvö med båtar både till vänster och till höger om oss. En del är fastgjorda vi kaj. Andra går förbi på den kanal där stora båtar kan gå från Gent till Nordsjön. I morgon ska vi hälsa på hos våra vänner i Middelburg.

Två korvar och ett par kilo pommes frites!

En öppningsbar bro behövs.....

..när stora och...

...ännu större båtar passerar i kanalen

Andra båtar har förtöjts och väntar på sina ägare











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar