fredag 17 juli 2015

Sista dagen

I går körde vi en lång etapp genom södra Tyskland. Vi lämnade Ställplatsen i Füssen och följde sedan A7 hela dagen. Vi hade bestämt oss för att besöka minnesplatsen efter koncentrationslägret i Bergen-Belsen. Enligt informationen från internet stängde det för dagen kl. 18. Vi kom fram kl. 17.30! Vi förstod då att det var informationen som stängde kl. 18. Man kunde vandra omkring bland minnesmärken även efter stängningsdags. Det finns inga byggnader kvar. Det enda som återstår är några grunder till baracker i det ursprungliga lägret. Det finns dessutom flera massgravar med 1000-tals oidentifierade kroppar i varje. Över 50 000 avled under vidriga förhållanden i detta dödsläger. Vi vandrade runt bland minnesmärken i ca 1 1/2 timme innan vi fortsatte till Kaltenkirchen och en ställplats som vi känner till sedan förut. Vi kom dit strax efter kl 21. En stor familjepizza inköpt på lokal pizzeria fick avsluta dagen.
I morse lämnade vi ställplatsen och körde A7 mot Flensburg och vidare till Danmark. Förmiddagsfika på rastplatsen i Östra Ustrup där vi också tömde toalett och släppte ut disk/tvätt vatten på den föredömliga tömningsplats som finns där. Har dokumenterat med foto och ska tillskriva berörda myndigheter i Sverige varför inget sånt anordnas i Sverige. Lunchuppehåll på Knutshoved. Vi fortsätter sedan och passerar Stora Bält, Öresund och gör ett sista kaffestopp på rastplatsen i Glumslöv. Planerad hemkomst 19.30.
Klockan blev 8 innan vi lade till i hemmahamnen efter en tripp på 456 mil! Tacksamma för att allt fungerat till belåtenhet. Möttes av lite regn och +16 grader hemma!


                            

                                        Ingången till lägerområdet i Bergen-Belsen

                             

                                                  En av många massgravarn

                              

                                                              Minneskapellet
   
                             

                                                                Obelisken
  

 

     
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar