torsdag 5 juni 2014

Rundresa i Norrbotten/Lappland/Finland

Idag ska vi starta en rundresa i det inre av Norrbotten. Första stopp blir Storforsen. Just nu smattrar regnet på biltaket, men väderutsikterna för de närmaste dagarna är inte så dåliga och regnet som kommer nu är inte planerat! 
I två bilar körde vi till Storforsen där lunchen serverades. 

                             
                                          Husbilarna på Hotell Storforsens parkering

                             
                                                   Storforsen sedd från parkeringen

                             
                                                                   Kapellet 

Efter lunch körde vi till parkeringen för besökare till Storforsen. Gick omkring i de fascinerande forsområdet och fick också tillfälle till "lunchkaffet". 

                                    
                                               Storforsen, Hotellet i bakgrunden

                         
                                                Kaffepaus vid Storforsen

                         
                                                                Jättegryta
Nu (14.30) kör vi mot Jokkmokk.

15.30 har vi nått polcirkeln och har inte många kilometer till Jokkmokk. Eftermiddagskaffe utomhus.

                           

Vi har nu nått Jokkmokk och hittat en liten camping, Skabram Turism & Gårdsmejeri. Vi avnjuter en smakfull middag i det härliga solskenet.

                            
                                            Middag avnjuts i den härliga kvällssolen

Fredag 6 juni
Sveriges nationaldag. I natt har det regnat igen. Sympatiskt med regn på natten och uppehåll under dagen! Hoppas turen håller i sig idag med. Idag ska vi fortsätta mot Gällivare. Sen får vi se vad det blir sedan. 
Första stoppet blir vid Harsprångets kraftverk, där vi betraktar den minnesstenen över de som omkom vid kraftverksbygget. En tom älvfåra möter oss lite längre ner. 

                               

                               

Nästa stopp blir vid Porjus kraftverk där vi får förmiddagskaffe. Tar oss sedan till Gällivare och kör upp på Dundret. Snöfläckar ligger fortfarande kvar på berget. 

                               

Efter avslutad lunch fortsatte vi ner från Dundret och ner i Gällivare. Tog sedan E10/E45 mot Vittangi där vi fortsatte E45 mot Karesuando. Vid Nedre Soppero gjorde vi en avstickare till Lannavara. Allt var stängt och efter att ha varit utsatta för en häftig regnskur vände vi åter mot E45 och vidare mot Övre Soppero. Där hittade vi plats invid Den Gode Herdens Kyrka som vi hade turen att bli insläppta i för att beundra inredningen. Kyrkan är ett ombyggt gammalt missionshus som inretts mycket smakfullt. Predikstolen är gjord av en kraftig gammal stubbe och fonden är ett mycket vackert konstverk med fjäll i bakgrunden bortom en sjö. I förgrunden ser man en samefamilj. En inbyggd gammal lada fungerar som "sakristia". Vacker stensättning i fonden och runt en dopgrav.

                               
                                            Den Gode Herdens kyrka i Övre Soppero

Lördag 7 juni

Igår kväll och i natt har det åskat och regnat massor! Hoppas på bättre väder idag, när vi börjar med att åka till Karesuando. Sedan blir det att fortsätta en bit in i Finland. Vi kör "via Lappia", E45 till Karesuando. 

                                

Stannade i Karesuando och gjorde ett besök i Lestadii pörte. Lars Levi Lestadius verkade under en tid (1826-1848) som kyrkoherde i Karesuando och förde bl. a. en outtröttlig kamp mot dryckenskapen som på den tiden var mycket utbredd. Han är grundare av lestadianismen som är en inomkyrklig rörelse och förekommer i norra Sverige, Norge och Finland. Fikade och fortsatte sedan in i Finland. Körde söderut längs Muoni älv. 

                      

                       

Mycket regn efter vägen, men kom så småningom till Sodankylä camping, Nilimella. Mycket fin plats. Har nu parkerat i en "berså" och våra vänner står ett 10-tal meter i en annan "berså".

                         

Söndag 8 juni

Idag ska vi besöka tomtens hemvist, Rovaniemi. Lite väl tidigt på året, så vi får väl se om han är anträffbar. Tyvärr blev det regn hela dagen idag! Tidvis rätt kraftigt. Kom till Rovaniemi efter och beskådade tomtens boning som ligger lite norr om stan precis på polcirkeln. Vi hade inte våra önskelistor klara, men vi käkade lunch istället!

                             

                             

Fortsatte E75  ner mot Torneå och sedan lämnade vi Finland och återvände till fosterlandet. Gjorde en sväng förbi Högsön och kikade in hos Viklunds. Kom till Luleå ca 18.30.















 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar