fredag 20 juni 2014

Preikestolen

Så var det dags att besöka den berömda Preikestolen, en 604 M hög klippa som stupar rakt ner i Lysefjorden. Vi lämnade campingen och körde upp till Preikestolen Fjellhytte, en sträcka på ca 5 km. Där parkerade vi, tog på våra ryggsäckar och kl 9 påbörjade vi vandringen som skulle ta ca 2 timmar. På en sträcka av 3,8 km är höjdskillnaden ca 330 meter. Inte så farligt, men på en del ställen var det rejält brant. Det gick bra ända till slutet, när vi kom lite "vid sidan om". Vi hade hamnat högre upp och såg klippan nedanför oss, men hur komma dit? Så småningom hittade vi rätta vägen. 
                                 
                              
                                     Översiktskarta över vandringen upp till Preikestolen 

                              
                                                          Utsikt ner mot Klippan
                             
                                                            Besökarna samlas! 

                                        
                                            En av besökarna fotograferad av hustrun!

Efter att vi ätit våra smörgåsar, druckit vårt kaffe och studerat olika sätt på vilka besökarna försökte föreviga sig själva från den unika stunden på Preikestolen, började vi nedstigningen. Allt eftersom blev det fler och fler vandrare och ibland blev det "kö". Aldrig har jag sett en predikstol som dragit till sig en sådan uppmärksamhet! Efter drygt 1,5 tim vandring var vi nere vi bilen och kunde pusta ut.
När vi stärkt oss med lite mat började vi en ny körning. Via en kortare färjetur tog vi oss ut på Jaeren och körde en turistväg söderut. Gjorde en kort avstickare till en gammal fyr, Obrestads fyr. Fortsatte seda ytterligare ett par mil och tog in på Brusand Camping där vi står nu. 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar