fredag 27 mars 2020

Vårresa 200327

Idag har vi börjat utforska Ivön. Igår tog vi ju färjan till fastlandet, men idag ska vi stanna på ön. Vi började med att cykla till parkeringen vid Ivö klack på nordspetsen av Ivön. Det finns många vandringsslingor där, men vi nöjde oss med en kort på ca 2 km som går runt det gamla kaolinbrottet.
Platsen var under en tid centrum för brytning av kaolin och kalksten. För förädling av den brutna råvaran fraktades den till Bromölla, först med båt över Ivösjön sedan med lastbil över Ivön och med färja till fastlandet. Vi planerar att återvända en annan dag och gå några av de längre slingorna. Vi vill ju givetvis komma upp på toppen av Ivö klack.
Cyklade sedan till Biskopskällaren som ligger i andra änden av ön. Källaren är det enda som finns kvar av en tvåvåningsbyggnad från 1200-talet förmodligen uppförd på uppdrag av Ärkebiskopen av Lund, Anders Sunesen. Sunesen flyttade i slutet av sin levnad till Ivö till den bostaden.
På vägen hem gjorde vi ett stopp vid Ivö kyrka som uppfördes i början av 1200-talet förmodligen på initiativ av Anders Sunesen. I närheten av kyrkan finns en gammal källa, Sankta Ursulas källa som ansågs förr, vid speciella tillfällen, kunna ge vin istället för vatten.

Parkeringen vid Ivö klack

Det övergivna vattenfyllda kaolinbrottet

Britt-Marie försöker ta sig ner utför en av branterna

Rester av en gammal utskeppningskaj
Inne i Biskopskällaren

Ivö kyrka

Sankta Ursulas källa

Utsmyckningen i minneslunden








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar