måndag 30 mars 2020

Vårresa 200330

Igår gick vi över till sommartid, men inte blev det sommar för det! Envis blåst från NO gjorde att vi höll oss inomhus hela dagen. I morse kom det dessutom en kortvarig snöby. Snön försvann dock snabbt men kylan fortsatte även om vinden avtagit. Vi checkade ut efter 5 nätter och tog färjan över till fastlandet och körde till Sölvesborg för att köpa 2 nya däck till min cykel. Hittade också en biltvätt som tog hand om vår husbil som inte blivit tvättad sedan i Spanien. Strålande resultat. Körde sedan till Tosteberga och ställplatsen i hamnen. För närvarande står det bara en husbil till här.

I Tosteberga hamn med havet utsnför fönstret

lördag 28 mars 2020

Vårresa 200328

Idag återvände vi till Ivö klack. Tog oss upp på ”toppen”, 134 m ö.h! Vandrade sedan en slinga som går runt naturreservatet. Det blev en fin vandring genom ett intressant landskap. Skogen varierad mellan bok, björk, ek och tall. Tyvärr är vi lite tidigt ute för att få njuta av lövverket och då speciellt den ljusgröna bokskogen. Fikade gjorde vi vid en rast/grillplats alldeles vid sjökanten. Återvände sedan till cyklarna och trampade hemåt. Gjorde ett stopp vid Ungsmunnarna som är några grottor vid sjökanten som formats av havet för miljontals år sedan. Sista stoppet blev vid Drängabryggan där sista slurken kaffe försvann i våra törstiga strupar!

På toppen av Ivö klack

Björkskog

Bokskog

Tallskog

Ekskog

Kanske fanns här både folk och fä i gamla tider

Ruin efter gammal bosättning

Vackra mossbelupna stenar i bokskogen

Ungsmunnarna

Lite fantasi så ser man munnen med läpparna


fredag 27 mars 2020

Vårresa 200327

Idag har vi börjat utforska Ivön. Igår tog vi ju färjan till fastlandet, men idag ska vi stanna på ön. Vi började med att cykla till parkeringen vid Ivö klack på nordspetsen av Ivön. Det finns många vandringsslingor där, men vi nöjde oss med en kort på ca 2 km som går runt det gamla kaolinbrottet.
Platsen var under en tid centrum för brytning av kaolin och kalksten. För förädling av den brutna råvaran fraktades den till Bromölla, först med båt över Ivösjön sedan med lastbil över Ivön och med färja till fastlandet. Vi planerar att återvända en annan dag och gå några av de längre slingorna. Vi vill ju givetvis komma upp på toppen av Ivö klack.
Cyklade sedan till Biskopskällaren som ligger i andra änden av ön. Källaren är det enda som finns kvar av en tvåvåningsbyggnad från 1200-talet förmodligen uppförd på uppdrag av Ärkebiskopen av Lund, Anders Sunesen. Sunesen flyttade i slutet av sin levnad till Ivö till den bostaden.
På vägen hem gjorde vi ett stopp vid Ivö kyrka som uppfördes i början av 1200-talet förmodligen på initiativ av Anders Sunesen. I närheten av kyrkan finns en gammal källa, Sankta Ursulas källa som ansågs förr, vid speciella tillfällen, kunna ge vin istället för vatten.

Parkeringen vid Ivö klack

Det övergivna vattenfyllda kaolinbrottet

Britt-Marie försöker ta sig ner utför en av branterna

Rester av en gammal utskeppningskaj
Inne i Biskopskällaren

Ivö kyrka

Sankta Ursulas källa

Utsmyckningen i minneslunden








torsdag 26 mars 2020

Vårresa 200326

Igår lämnade vi Jägersbo Camping i Höör och förflyttade oss till Ivön och Ivö Camping. Vi har aldrig besökt Ivön tidigare så det blir en ny upplevelse. Idag lämnade vi Ivön med vägverkets färja för att cykla Ivösjön runt. Det blev en fin cykeltur på totalt 52 km. Mellan Näsum och Bromölla cyklade vi på banvallen efter den nedlagda järnvägen mellan Sölvesborg och Olofström. Den går genom en tunnel vid Barnkälla som på sin tid var Skånes enda tunnel. Den är 60 m lång och går genom ren granit. I Bromölla gjorde vi ett fikastopp på Böckmans Konditori och festade på kaffe och semla i ett för övrigt tomt konditori!

Linfärjan mellan Ivön och fastlandet

Klara för en cykeltur runt Ivösjön

Om några veckor: härligt grön bokskog

Kyrkan i Näsum

Tågtunneln vid Barnkälla

Kaffe och semla på Böckmans konditori, Bromölla

Ett säkert vårtecken!








tisdag 24 mars 2020

Vårresa 200324

Vi lämnade campingen och körde till Gäddängen (där vi var i förrgår) den här gången utrustade med tubkikare. Britt-Marie spanade och jag solade. Hon blev så småningom nöjd och vi kunde återvända till husbilen för lunch. Körde sedan till Fulltofta naturreservat. Den här gången satsade vi på en lite längre vandring, 10,2 km, som utgör en del av Skåneleden. Tillbaka i bilen blev det middag och sedan återvände vi till Jägersbo camping för ytterligare en natt.

Bättrar på solbrännan!

Massiv avverkning av granar som angripits av granbarkborre

Stubbarna vittnade om att det rörde sig om mycket gamla granar

En sprucken kvarnsten blev sittplats vid fikat, som

avnjöts i härligt solsken!

Myrorna har jobbat flitigt med den gamla stubben

Flitiga händer i gamla tider har byggt en stenmur som med tiden mossan dekorerat








söndag 22 mars 2020

Vårresa 200322

Cyklat till Fulltofta naturreservat och besökt ett storkhägn, Gäddängens fågelområde samt vandrat en av slingorna i reservatet. Växlande molnighet, några få plusgrader och lite kylig vind.

Fulltofta storkhägn

Jättemyrstack i Fulltofta naturreservst



lördag 21 mars 2020

Vårresa 200321

Cyklat runt östra och västra Ringsjön och letat efter fågeltorn. Hittade bara ett, men det ska finnas flera. Får göra ett nytt försök i morgon. Cyklade delvis på järnvägsbanken från den nedlagda järnvägen mellan Höör och Eslöv. Passerade pumphuset i Fogarp från 1896 där ångloken fick påfyllning av vatten. Ånglokstrafiken upphörde 1961. Rälsbussar trafikerade järnvägen fram till 1967 när järnvägen lades ner. Har cyklat 41 km. Soligt, men med en mycket kall nordlig vind.

Britt-Marie på spaning

Väl påpälsad i kylan

1100-tals kyrkan i Stehag

Pumphuset i Fogarp

Fikarast i lä av pumphuset





fredag 20 mars 2020

Vårresa 200320

Klart och fint idag, men lite kyligt. Kom också lite regn på eftermiddagen. När regnet upphört begav vi oss ut på en promenad som tog oss till Orups strövområde. Där finns ett antal motionsslingor av varierande lämgd. Vi fastnade för den blå som är 1,7 km. De första riktiga vårtecknen i form av vitsippor fick vi se. Turen varade i 2 tim så det fick bli vår motion för idag.

En yster vårbäck

Scilla är ett säkert vårtecken

Liksom vitsipporna

På vårutflykt

Paus i vandringen





torsdag 19 mars 2020

Vårresa 200319

Nu har vi sovit ut! Gick till sängs 18.30 och sov till 05.30! Vädret är fint idag, men lite kallt mot hur vi haft det under de senaste månaderna! Njuter av att vara på ”säker” mark! Har duschat och börjat med lite tvätt av kläder.

Utsikten från vår bil, Jägersbo Camping, Höör

onsdag 18 mars 2020

Vårresa 200318

Vårt snabba uppbrott från Spanien berodde ju på att alla svenskar uppmanats att ta sig hem så fort som möjligt. En rekommendation med anledning av utbrottet av virus epidemin som nu sprider ut sig över hela Europa. Våra ursprungliga planer med att stanna i värmen och solen tills vi skulle kunna få uppleva en grönskande vår i Skåne med vitsippor och bokar med ljusgröna kronor har helt grusats! Nu sitter vi i självvald karantän på Jägersbos Camping på stranden av Sätoftasjön i Höör. Vi ska hålla oss för oss själva ett par veckor för att undvika ev. smittspridning.
Visserligen har vi hamnat i Skåne, men knappast någon grönska och inga vitsippor så långt ögat kan nå! Vi mår prima och våra förråd är välfyllda!

Mobil karantän


tisdag 17 mars 2020

Vårresa 200317

Hela dagen igår körde vi norrut på betalväg i Frankrike tills vi gav upp vid 17.30 och stannade på en rastplats bland alla långtradare norr om Dijon. Lagade lite mat och la oss 18.30 !
Sov till kl 03.00 då vi åt en enklare frukost och gav oss iväg. Fortsatte förbi Nancy och Metz och slutligen genom Luxemburg. Infarten i Tyskland gick smidigt. Visa pass och förklara för polisen vart vi skulle: ”HEM”” kl 07.00 var vi klara och stannade efter några mil på en rastplats för en andra frukost. Fortsatte så på Autobahn mot Flensburg. Ringde och kollade med polisen på syd Jylland att de släpper igenom oss till Sverige. Kom till Flensburg 18.30. Inga konstigheter där heller och vi fortsatte in i Danmark. Körde över bron vid Stora Bält och sedan över Öresundsbron. Sov över på rastplatsen Skånegården dit vi kom 23.15.
Resan hem har vi avverkat på 2,5 lååånga dagar. I vanliga fall brukar vi ta 1 vecka på oss. Etapperna har varit långa, men eftersom vi turas om att köra har det gått väldigt bra!


Britt-Marie kör på Autobahn

Kör ner i Elbe tunneln kl 16.30
Hemma igen!